5 faktaa ravinnosta ja painon pudotuksesta

Vuosia sitten Atkinsin dietti levisi maailmalla ja hiilihydraateista tuli yhtäkkiä mörkö. Maitoteollisuus on syytänyt markkinoille rasvattomia tuotteitaan jo pitkään ja sokerittomia virvoitusjuomia juodaan järjettömiä määriä ympäri maailmaa.


Viime aikoina ketogeeninen ruokavalio ja sen myötä lääkäri Antti Heikkilä ovat herättäneet monissa vahvoja mielipiteitä. Myös Australiassa asuva hyvinvointivalmentaja Anni Sirviö liputtaa ketogeenisen elämäntavan puolesta.


Kaisa Torres hyvinvointivalmentaja, elämäntaparemontit, ruoka, liikunta ja palautuminen

Olen elämäni aikana ehtinyt kokeilla mitä erikoisempia ruokavalioita ja pikakuureja.


Lapsuudessa ja nuoruudessa kärsin astmasta, allergioista, keuhkoputkentulehduksista ja selittämättömistä vatsakipukohtauksista joiden myötä kiinnostuin ravinnon vaikutuksesta omaan terveyteeni.


Näin jälkeenpäin ajateltuna lapsuuteni ruokavalio koostuikin hyvin pitkälti leivästä, rasvattomista maitotuotteista, perunasta, makaronista ja lihasta, joten eipä ihme, että kipuilin ja sairastelin.


Olen kokeillut gluteenitonta, maidotonta ja myös ketogeenistä elämää ja kokenut kaikkien näiden helpottaneen vatsaoireitani. Turvotus, ilmavaivat ja vatsakipukohtauset jäivät historiaan sen jälkeen kun opin välttämään tiettyjä ruokia, vaikka mitään allergioita niitä kohtaan ei virallisesti koskaan olekaan todettu.

Ketogeenisen ruokavalion, tarkennettuna ketoosin, koin tuovan minulle järjettömän määrän enegiaa. Kokeilin ensimmäisen kerran ketoosissa olemista 2019 kesällä kyläillessäni vanhempieni luona ja muistan kuinka hehkutin äidilleni, että tämä fiilis on varmaankin samaa luokkaa kuin jos käyttäisi kokaiinia - olo oli vain niin hemmetin hyvä! Painokin putosi muutaman kilon tämän ketoosissa olon aikana vaikka se ollenkaan ollut tavoitteena.


Ketogeeninen ruoka, ketoosi, terveellinen ruoka, terveys, hyvinvointi, valmennus, elämäntaparemontti

Kaikesta tästä oppineena, reilun parinkymmenen vuoden kokemuksella tiedän nyt, että oloni on paras kun vältän viljoja ja ennen kaikkea gluteenia. Maitotuotteita käytän minimaalisesti koska olo vain on parempi ilman niitä.


Lihaa syön viikoittain mutta en välttämättä joka päivä, yritän käyttää vihanneksia ja kasviksia monipuolisesti, enkä käytä mitään kastikkeita vaan teen ruuasta sen verran maukasta ettei kastikkeita tarvita.


Ketogeenistä ruokavaliota noudatan silloin tällöin kun tuntuu että tarvitsen energiaboostin - viikon jälkeen yleensä palaan takaisin puhtaan, monipuolisen ruuan pariin jossa hiilihydraatteja voi huoletta syödä kunha ne tulevat oikeista lähteistä (näistä esimerkkeinä bataatti, kaura ja kvinoa).


En siis todellakaa mittaile enkä punnitse syömisiäni! Välillä myös herkuttelen, pääasiassa jäätelöllä tai popcorneilla, joskus pizzalla.Terveellinen ruoka ei ole rakettitiedettä


Terveellisestä syömisestä ei kuitenkaan pidä stressata, se ei ole mitään rakettitiedettä eikä siihen välttämättä tarvita erilaisia viherjauheita tai muita eksoottisia elementtejä. Itse liputan normaalin, puhtaan ja käsittelemättömän, mielellään luomuruuan puolesta.

Missä tahansa terveellisessä ruokavaliossa pääpaino pitäisi jokatapauksessa olla monipuolisissa kasvikunnan tuotteissa - oma lautasmallini sisältää

  • 3/4 vihreitä ja värikkäitä vihanneksia ja kasviksia

  • 1/4 proteiinia, siemeniä, pähkinöitä ja terveellisiä hiilareita.


Lautasmalli, puhas ruoka, kasvikset, hyvinvointivallmennus, kaisa torres, personal trainer, ruokavalio

Usein siis teemme terveellisestä syömisestä ja painonpudotuksestakin, aivan liian monimutkaista - se johtuu siitä että joka tuutista tulee meille erilaista tietoa ja on vaikeaa enää hahmottaa miten todellisuudessa kannattaisi toimia.


Jos et kärsi allergioista tai vatsavaivoista, älä turhaan rajoita tai stressaa itseäsi ruuan suhteen. Istu alas, rentoudu ja nauti elämästä! Syö terveellistä ruokaa ja liiku. Silloin tällöin voit sitten nauttia sen jäätelön, suklaan, leivoksen tai juoda lasin viiniä.


Listaan tässä nyt viisi yksinkertaista faktaa syömisestä ja sen vaikutuksesta painonpudotukseen ja terveyteen:


  1. Pudottaaksesi painoa, sinun täytyy kuluttaa enemmän kuin syödä. Asia on teoriassa erittäin yksinkertainen - kun syöt enemmän kaloreita mitä kulutat, paino nousee. Kun syöt vähemmän mitä kulutat, laihdut.

  2. Mitä prosessoidumpaa ruoka on, sitä vähemmän se sisältää ravinteita. Mitä enemmän ruokaa on prosessoitu sitä todennäköisemmiin ruokaan on myös lisätty sinne kuulumatonta sontaa kuten sokeria tai säilöntäaineita.

  3. Vihannekset ja hedelmät auttavat sinua pysymään terveenä. Kyllä, tämänhän äitikin jo opetti meille! Tuoreista vihanneksista ja hedelmistä saat mm. antioksidantteja, vitamiineja, mineraaleja ja kuitua.

  4. Proteiini auttaa pitämään nälän poissa pidempään. Tutkimukset osoittavat, että proteiinin syöminen todellakin auttaa painon pudottamisessa. Ilman riittävää proteiinin määrää kehomme ei toimi kunnolla. Tarvitsemme proteiinia lihasmassan ylläpitoon ja rakentamiseen. Jos et syö sitä tarpeeksi lihasmassasi vähenee, ja etenkin jos treenaat on täysin mahdotonta saada lisää lihasmassaa ilman riittävää määrää proteiinia.

  5. Nukkuminen vaikuttaa siihen mitä ja miten syöt. Jos unentarpeesi on 8 tuntia ja nukut vain 6 tuntia yössä, pidät kehosi kroonisessa univajeessa ja hormonitoimintasi häiriintyy. Tämä puolestaan aiheuttaa sen, että näläntunne aktivoituu etkä koe kylläisyyden tunnetta ajoissa. 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan väsynyt ihminen syö päivässä keksimäärin 300 kaloria enemmän kuin hyvin nukkunut kaverinsa. Tutkimuksen voit lukaista tästä: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27804960/ Lisäksi väsyneenä todennäköisesti et harrasta liikuntaa yhtä innokkaasti kuin levänneenä.

puhdas ruoka, lähiruoka, luomu, kotiruoka, terveys, hyvinvointi, kaisa torres, valmennus

Maalaisjärjellä, lautasmallilla ja kokeilemalla selviät pitkälle terveellisessä syömisessä. Kokeile rohkeasti uusia kasviksia ja vihanneksia, paista ne oliiviöljyssä pannulla, uunissa, tai grillaa kesällä ulkona. Mitä värikkäämpää niin sen parempi!

Jos kaipaat apua oikeanlaisen, sinulle sopivan ravinnon kanssa, vastaan mielelläni kysymyksiin sekä heitän mukaan reseptejä ja vinkkejäkin! Ota yhteyttä tästä.


Unohdetaan kaikki turhat höpötykset ja ihmedietit! Nautitaan rennosti ruuasta ja elämästä eikä unohdeta herkutella aina silloin tällöin.


 

#ruokavalio #terveys #painonpudotus #laihdutus #ketoosi #ketogeeninen #kaisawellness #hyvinvointi #hyvinvointivalmennus #ruoka #syöminen #lautasmalli #luomuruoka #puhdasruoka #lähiruoka #kotiruoka #vatsa #valmentaja
Recent Posts

See All