Jestas sentään, mitkä rinnat!

Kevyt ja hauska otsikko, mutta aihe on rankka ja todellinen. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5 000 naista ja se on naisten yleisin syöpä. Onneksi kuitenkin suurin osa varhaisvaiheen paikalliseen rintasyöpään sairastuneista paranee. Ennusteeseen vaikuttavat kuitenkin useat eri tekijät, joten tarkkaa ennustetta on mahdotonta määrittää.Roosa nauha -keräys ja pinkit nauhat lienevät kaikille tuttu juttu. Tänä vuonna keräys on ollut käynnissä 22. syyskuuta alkaen ja päättyi ihan äskettäin. Myös roosa nauha Tanssii Tähtien kanssa lähetys esitettiin MTV3 -kanavalla sunnuntaina 1. marraskuuta.

Taloustutkimuksen helmikuussa 2020 tekemän tutkimuksen mukaan Roosa nauha -keräys on suomalaisten mieluisin lahjoituskohde ja sillä on enemmän tukijoita kuin millään muualla keräyksellä.  Viime vuonna Roosa nauha -keräys tuotti ennätykselliset 2,8 miljoonaa euroa.


Pidätkö huolta rinnoistasi?


Rintasyöpä koskettaa lähes meitä kaikkia - miltei jokainen tuntee lähipiiristään naisen joka on jossain vaiheessa elämäänsä saanut diagnoosin. Joka kahdeksas nainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa rintasyöpään.


Omassa perheessäni diagnoosin sai isoäitini ollessaan kuusikymppinen.


Halusin kirjoittaa rintasyövästä, ja nimeomaan juuri nyt kun aihe on taas ollut ajankohtainen mediassa Roosa nauha -kampanjan ansioista.


Haluan omalta osaltani rohkaista jokaista naista pitämään huolta omista rinnoistaan ja siitä, että pienestäkin oireesta mennään tutkimuksiin, sekä käydään myös niissä tutkimuksissa joihin tulee kutsu julkisesta terveydenhuollosta.Oma säikähdykseni


Itse koin kovan säikähdyksen viime keväänä, kun yllättäen löysin rinnastani ison kyhmyn. Hätääntyneenä varasin heti ajan Matti Kestilälle UltraRöntgeniin, joka toimii Bulevardin Klinikalla Helsingissä.


Helpotuksekseni sain heti tukimuksen jälkeen tietää että kyseessä olikin vain kysta. Tärkeintä oli kuitenkin heti mennä selvittämään asia luotettavan asiantuntijan vastaanotolle.

rintasyöpä, ultraröntgen, hyvinvointi, terveys, kaisawellness
Rintaradiologi Matti Kestilä.

Rintasyövän diagnostiikan parissa pitkän uran tehnyt rintaradiologi Matti Kestilä sanoo, että sen jälkeen kun 40 vuotta tulee täyteen, tarkastuksissa pitäisi käydä säännöllisesti koska nelikymppisenä syöpäriski valitettavasti nousee.


Suomessa seulonnat aloitetaan vasta 50 -vuotiaille, kun taas esimerkiksi Ruotsissa julkinen terveydenhuolto lähettää kutsut säännöllisiin tarkastuksiin jo nelikymppisille.


Sen jälkeen kun Suomessa 50 -vuotiaana pääsee seulontaan, kutsu tulee parin vuoden välein 68 ikävuoteen saakka.Tutki säännöllisesti!


Rintojen omatarkkailu on äärimmäisen tärkeää, sillä mitä aikaisemmassa vaiheessa syöpä löytyy, sitä parempi mahdollisuus siitä on selvitä.


Omien rintojen tutkiminen on tärkeää myös siksi että kun sen tekee säännöllisesti, oppii tuntemaan omat rintansa ja näin ollen on helpompi havaita mahdolliset muutokset.


Kestilä suositteleekin tutkimaan rinnat säännöllisesti, kerran kuukaudessa. "Helpoin tapa on tehdä tutkimus suihkussa tai kylvyssä liu'uttamalla sormia ylös ja alaspäin jolloin mahdolliset kyhmyt on helpoin havaita", neuvoo Kestilä.


Miten rinnat sitten tutkitaan itse?


Omatarkkailuun löytyy paljon erinomaisia ohjeita ja videoita.


Tältä videolta näet miten se käytännössä tapahtuu: https://youtu.be/l2E-Zb15b1o


Tästä linkistä taas löydät selkeät ohjeet omatarkkailuun: https://www.tunnerintasi.fi/client/promama/userfiles/omatarkkailukortti-suomi716107269.pdf


Tarkkailua varten on kehitetty myös kätevä sovellus. OMAKUU on maksuton sovellus, joka muistuttaa rintojen omatarkkailusta.


Se hälyttää kerran kuukaudessa ja auttaa tekemään rintojen omatarkkailusta säännöllisempää. Niillä käyttäjillä, joilla on kuukautiset, se laskee kuukautiskierron perusteella parhaan päivän rintojen tutkimiseen.


OMAKUU -sovelluksen voi ladata maksutta Apple Storesta (linkki sovelluskauppaan) ja Play Kaupasta (linkki sovelluskauppaan). Mitä tapahtuu jos löydät kyhmyn?


Jos löydät rinnastasi kyhmyn, tai epäilet muiden oireiden perustella rintasyöpää, sinun tulee varata aika lääkäriin mahdollisimman nopeasti.


Tutkimuksiin kuuluvat sekä mammografia, että ultraäänikuvaus. Tarvittaessa otetaan myös neulanäyte ja epäselvissä tilanteissa tai syövän levinneisyyttä tutkittaessa voidaan asiaa selvittää tarkemmin magneettikuvauksella.Arjan tarina: Elämän kovin maraton

rintasyöpä, arja ryynänen, terveys, hyvinvointi, kaisa torres, hyvinvointivalmennus, wellness coach, terveysblogi
Arja Ryynänen

Todellisuus on, että joskus rinnasta löytyy kasvain.


Siksi haluankin jakaa upean ja rohkean Arjan tarinan teille.

Arja Ryynänen on kahden lapsen äiti Espoosta, ammatiltaan johtava sosiaalityöntekijä YTM, sekä Rintasyöpäyhdistys ry - Europa Donna Finlandin varapuheenjohtaja.


Hän sairastui agressiiviseen rintasyöpään heinäkuussa 2018.


Tuolloin Arja oli perusterve 44 -vuotias aktiivinen nainen joka noudatti terveellisiä elämäntapoja liikkumalla ja syömällä suositusten mukaisesti.


"Oli vaikeaa uskoa, että olin yksi kahdeksasta naisesta joka sairastuu rintasyöpään elämänsä aikana."

Rintasyöpädiagnoosin jälkeen hoitojuna käynnistyi nopeasti; kahden viikon päästä oli edessä leikkaus ja kuusi viikkoa leikkauksesta alkoivat solusalpaaja- eli sytostaattihoidot. Arja sai yhteensä kuusi kertaa solusalpaajia suoneen ja sen jälkeen 30 sädehoitokertaa.


Yhdeksän kuukautta sairasloman jälkeen Arja palasi työpaikalle. "Esimieheni ja työyhteissöni tuki oli merkityksellinen, kun palauduin työkykyiseksi raskaiden hoitojen jälkeen", kertoo Arja.Omasta kokemuksesta herkkyyttä asiakastyöhön

"Olen ammatiltani sosiaalityöntekijä ja autan työssäni ihmisiä. Oma kokemus potilaana on ollut ammatillisesti merkityksellistä. Se on tuonut herkkyyttä asiakastyöhön ja asiakkaiden kohtaamiseen."


"Arvostan valtavasti suomalaisen terveydenhuollon osaamista. Kokemukseni oli myös syy hakeutua potilasjärjetööni paremman syöpähoidon kehittämiseksi", Arja kertoo.Täyttä elämää syövän jälkeen


"Rintasyöpäpolku oli minulle elämäni maraton, siinä oli alku ja loppu. Jaksoin raskaat hoidot läpi ja olen oppinut elämään kehoni kanssa", pohtii Arja.


Sytostaattihoito pudotti hänen pitkän vaalean tukkansa pois, ja Arja luonnollisesti suri menetettyä tukkaansa sekä pudonneita ripsiä ja kulmakarvoja. "Ihminen saa olla turhamainen", lisää Arja.

"Vaikka kehoni oli muuttunut, suurimman työn tein henkisesti - syöpä haavoittaa perusturvallisuutta."

Tukka kuitenkin kasvoi takaisin, tummana ja kiharana. Arja on oppinut elämään uudistuneiden hiustensa ja koko uuden elämän kanssa.


"Elän elämääni tässä ja nyt. Syöpä toi rohkeutta elää juuri oman näköistä elämää."


Arja treenaa myös kuntosalilla ja kiinnittää erityistä huomiota myönteisiin ihmissuhteisiin, ravintoon, uneen ja liikuntaan.


Liikuntaharrastuksen aloittaminen uudelleen hoitojen jälkeen toi kuitenkin omat haasteensa koska hänen kätensä vaurioitui leikkauksessa imusolmukkeiden poistamisen takia.


"Oli vaikeaa löytää personal trainer joka ymmärsi että olen rintasyövästä huolimatta yhä työkykyinen ja täyttä elämää elävä nainen. En voi enää tehdä samaa treeniohjelmaa kuin ennen, mutta voin silti pitää huolta kehostani", sanoo Arja.Elämän rajallisuus


Kysyin Arjalta mitä hän haluaisi sanoa kaikille teille naisille jotka luette tätä kirjoitusta.


Tässä hänen pysäyttävä viestinsä, jota mielestäni jokainen voisi hiljentyä hetkeksi miettimään.


"Rintasyövän varhainen diagnostiikka on tärkeää ja sairauden jälkeen voi elää riittävän hyvää elämää. Sairaus muuttaa suhdetta elämään. Itse sain vertaistuesta voimaa ja toivoa. Olen myös ymmärtänyt, että aika on rajallinen - on merkityksellistä miten sen käyttää. Elämä on tässä ja nyt."

Tehdään parhaamme


Kuten kaikkien sairauksien ennaltaehkäisyssä, niin tässäkin tärkeää on terveellisten elämäntapojen noudattaminen ja elämästä nauttiminen.


Tehdään asioita jotka saavat hymyn huulille ja hyvän olon hormonit virtaamaan. Nautitaan naisena olemisen ihanuudesta ja hulluudesta kaikkine vaiheineen ja pidetään paras mahdollinen huoli omasta terveydestämme kaikin mahdollisin keinoin.


Älä siis unohda omaa itseäsi kiireisten elämänvaiheiden keskellä - elämä on tässä ja nyt! 

Lähteet ja muut kirjoitukseen liittyvät linkit:

www.rintasyopa.fi

www.europadonna.fi www.roosanauha.syopasaatio.fi

www.tunnerintasi.fi

www.ultrarontgen.fi

www.bulevardinklinikka.fi#rintasyopa #selvityminen #terveys #naisenelama #hyvinvointi #motivaatio #kaisawellness #hyvinvointivalmennus #wellnesscoach #wellnessblog #hyvinvointiblog #ultrarontgen #arjaryynanen #roosanauha #omatarkkailu #tissit #naisellisuus #aikuinennainen #terveysblogi #terveydenhoito
Recent Posts

See All