Puhti hukassa?


kaisawellness, blogi, väsymys, puhti -terveystarkastus, hyvinvointivalmennus, naisten valmentaja

Mistä johtuu kun aina väsyttää?


Vaikka söisit terveellisesti, liikkuisit ja nukkuisit tarpeeksi, silti väsymys voi viedä naisen mennessään. Nimittäin silloin kun elimistösi on tasapainossa ja elintapasi kunnossa, jaksat arjessakin sekä ennaltaehkäiset monia sairauksia.


Miten sitten saat selville onko kaikki kunnossa kun ei lääkärillekään viitsisi näin pandemian aikana mennä?


*Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkilläVäsymys voi johtua monesta eri asiasta.


Se on esimerkiksi raudanpuutteen sekä kilpirauhasen vajaatoiminnan tunnetuimpia oireita.


Itse olin miettinyt jo todella pitkään, että pitäisi mennä kattaviin verikokeisiin josta saisin selville missä oman terveyden kanssa mennään.


Kävin nimittäin kolme vuotta sitten terveyskeskuksen kautta laboratoriokokeissa jossa selvisi että ferritiini, eli rautavarastoni, oli todella alhaalla. Olin pitkään ollut väsynyt ja mikään määrä unta ei tuntunut riittävän.


Ferritiini -arvoni oli tuolloin vain 23, kun sen pitäisi olla yli 30 ja mielellään lähempänä sataa.


Eipä ihme, että vähän väsytti!


Vuosien stressi ja väsymys yhdistettynä kovaan treenaamiseen näkyi siis alhaisena rautavarastona, vaikka hemoglobiiniarvo olikin normaalin rajoissa.

Olen siitä asti käyttänyt enemmän tai vähemmän säännöllisesti rautatabletteja, ja oli todella mielenkiintoista saada selville sen vaikutus ferritiini -arvooni.


Lisäksi näin nelikymppisenä alkaa salakavalasti ilmaantumaan kaikenlaisia vaivoja ja minua kiinnostikin saada selville myös kilpirauhasarvot, d-vitamiinitaso sekä tulehdusarvot.


Julkisen terveydenhuollon kautta ei pyynnöstä huolimatta irronnut lähetettä kaiken kattaviin verikokeisiin, ja siksi päädyin ostamaan itselleni *Puhti -terveystarkastuksen johon pääsin aivan älyttömän kätevästi ilman lähetettä, muutamalla klikkauksella ja yhdellä nopealla reissulla labraan!


Mikä ihmeen Puhti?


Puhti on uusi palvelu, jonka avulla voit selvittää miten oma elimistösi voi – vähän niin kuin katsastat autosi säännöllisesti, mutta auton sijaan selvitetään oman terveyden tilanne.


*Puhti.fi -sivustolta voit ostaa valmiin testipaketin, valita halutessasi mukaan lisätestejä tai suunnitella kokonaan oman testikokonaisuuden.


Kaikki tämä onnistuu täysin ilman lääkärillä käyntiä ja ilman lääkärin lähetettä.


Homma toimii siis näin yksinkertaisesti:


  1. Valitse tästä sinulle sopiva testipaketti tai muokkaa oma kokonaisuutesi. Käytä koodia "kaisa10" niin saat 10 % alennuksen paketista! Maksettuasi pääset kätevästi varaamaan ajan laboratorioon suoraan netistä - voit myös hoitaa asian perinteisesti soittamalla.

  2. Käy laboratoriossa näytteenotossa. Laboratoriotestin voi ottaa yli 20 paikkakunnalla. Valitse itsellesi lähin, ajan saat yleensä vaikka jo seuraavaksi päiväksi. Testin ottaminen vie vain muutaman minuutin.

  3. Katso tulokset Oma Puhdista. Tuloksia pääset katsomaan yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -sivulla. Saat selkeän näkymän omiin tuloksiisi, apua tulkintaan ja välineitä seurantaan.

Terveys on tärkein


Toisin kuin suomalainen mies joka menee lääkäriin vasta pää kainalossa, me naiset sentään pidämme pääsääntöisesti parempaa huolta terveydestämme ja käymme lääkärissä kun meille ilmaantuu jokin vaiva.


Joskus kuitenkin kynnys lähteä lääkärille on korkealla - varsinkin tällä hetkellä kun yritämme vältellä turhia kontakteja ja pysyä terveinä.

Mielessä voi myös pyöriä ajatuksia siitä, että mitäpä jos tutkimuksissa ilmeneekin jotain kamalaa?


No, mahtavinta mielestäni näissä Puhti -terveystarkastuksissa on se, ettei todellakaan tarvitse lähteä sinne lääkärin odotushuoneeseen istumaan ja selittelemään lääkärille että haluaisi varmuuden vuoksi kattavat laboratoriotestit.


Terveyskeskuksessa ainakin reissu voi jäädä täysin turhaksi sillä julkisessa terveydenhuollossa ei kovinkaan hyvin tunneta termiä ennaltaehkäisy.


Lisäksi jos olet samassa tilanteessa kuin minä, etkä pääse työterveyshuollon kautta laboratorioon, tämä on mitä helpoin tapa selvittää oman terveytesi tila.Miten sitten tulkitset laboratoriokokeita itse?


Jos omissa Puhti -testituloksissa on jotakin selvitettävää, Puhdin tulosraportilta on tilattavissa erikseen lääkärin etäkonsultaatio. Tulokset voi myös helposti ottaa mukaan omalääkärille.


Puhdin tulosraportti on kuitenkin erittäin helppo itse tulkittavaksi. Tulokset ovat visuaalisesti selkeitä ja helposti ymmärrettäviä.


Tulos on aina merkitty numeroarvona, mutta myös punaisella ja vihreällä skaalalla. Punainen merkitsee, että mitattu arvo on viitearvojen ulkopuolella. Vihreä tarkoittaa, että tulos on viitearvoissa.


Osassa testeissä on myös keltainen alue, joka merkitsee pientä poikkeamaa viitearvoista.


Tarvittaessa poikkeamien osalta ohjataan aina ottamaan yhteyttä lääkäriin. Jokaisesta tutkimuksesta löytyy myös linkki lisätietoihin, jossa kerrotaan tutkimuksesta ja sen tuloksista tarkemmin.

Tulosten kanssa ei siis koskaan tarvitse jäädä yksin vaan raportin lopusta löytyy osio, josta voi tilata lääkärin puhelinkonsultaation erillisenä palveluna.


Etälääkäripalvelun hintakin on mielestäni kohtuullinen; 49 euroa 10 minuutin konsultaatiosta.


Jos kuitenkin kaikki testit näyttävät olevan kunnossa ja siitä huolimatta olo on väsynyt, mene käymään lääkärin vastaanotolla. Väsymys voi olla oire monesta syystä, eikä sitä missään nimessä kannata itse jäädä arvailemaan.


Miten minulle kävi?


Voin rehellisesti väittää että itselläni on terveelliset elämäntavat - syön pääasiassa erittäin terveellistä ja ravinnerikasta ruokaa, vaikka osaan myös herkutella.


Lähinnä kuukautiskierto määrää herkkupäiväni enkä yleensä ole laittanut vastaan PMS -himoilleni.


Liikun myös keskivertoa enemmän, ja olen käynyt kuntosalilla enemmän tai vähemmän 25 vuotta.


Stressitasoni on tosin ollut taivaissa viimeiset kymmenen vuotta ja työstänkin asiaa päivittäin tilanteen parantamiseksi.


Suvussani on rasitteena korkea kolesteroli sekä verenpaine ja mietin välillä alkavatko nämä vaivata minuakin kun en enää ole parikymppinen, vaan 42 -vuotias.


Omat testitulokseni olivat kuitenkin onneksi kaikki viitearvojojen sisällä, huh! Mutta se, mitä jännitin kaikkein eniten, eli ferritiini, oli noussut vain vähän. Ennen 23, nyt 36.

Aika kovaa työtä saan siis edelleen tehdä rautavarastoarvojeni saamiseksi ylöspäin!


Suunnitelmani on käyttää rautavalmistetta kuurien sijaan nyt jatkuvasti ja käydä loppuvuodesta uudelleen tässä samassa *Puhti -terveystarkastuksessa.


Lisäksi d-vitamiinitasoni (S-D-25-testi) olisi voinut olla korkeampi. Riittävän tason alarajana pidetään 75 nmol/l ja oma tulokseni oli vain 79 nmol/l vaikka popsin d-vitamiinia reilusti yli suositusten, 100-150 µg vuorokaudessa, kesät talvet!

Älkää siis kuvitelko, että se suositusten mukainen 10 µg vuorokausiannos välttämättä riittää pitämään tasot siellä missä niiden pitäsi olla, vaan käykää tarkistamassa oma tilanne laboratoriossa.


D -vitamiinin tärkeästä merkityksestä vastustuskyvylle voit käydä lukemassa aikaisemmasta blogistani.


En voi muuta kuin lämpimästi suositella *Puhti -terveystarkastuksia jokaiselle.


Kokemus oli helppo, nopea ja selkeä - voin helposti antaa koko palvelulle kaikki sen ansaitemat viisi tähteä.


Meillä on vain yksi elämä ja terveys tulee aina tärkeysjärjestyksessä ensin - joskus sen tärkeysjärjestyksen valitettavasti ymmärtää vasta kun terveyden menettää, tai kokee pelkoa sen menettämisestä, joten pidä huoli tärkeimmästäsi ja varaa itsellesi *Puhti -terveystarkastus.


kaisawellness, aikuinen nainen, terveys, puhti terveystarkastus

 

#puhti #puhtiterveystarkastus #kaisawellness #hyvinvointi #terveys #aikuinennainen #ferritiini #dvitamiini #hyvinvointiblogi #uusiblogi #terveystarkastus


Recent Posts

See All