Joulusyöpön päiväkirja osa 1: Sokerinhimo ottaa vallan!Kuinka monta rasiallista konvehteja tulikaan taas syötyä joulun aikana? Otit yhden, sitten toisen, ja yhtäkkiä koko konvehtirasia olikin tyhjä. Kuulostaako tutulta?


Uskallan väittää, että sokeriherkkujen syöminen vaikuttaa meihin samalla tavalla kuin huume - se vaikuttaa arviointikykyymme ja mielialaamme. Se saa meidät aivottomana ahmimaan koko pussillisen karkkia kerrallaan ja haluamaan vielä lisää.


Rottakokeissakin on nähty, että rotat valitsevat kokaiinin sijaan mieluummin makean sokerin.Sanoisin, että sokerikoukusta irti pääseminen vaatii jäätävän kovaa tahdonvoimaa jotta saamme ohjelmoitua aivomme uudelleen sellaisiksi, ettei sokeri enää hallitse meiltämme huumeen tavoin.


Sokeri vaikuttaa aivojen hyvänolonreseptoreihin ja kiihdyttää dopamiini-välittäjäaineen tuotantoa, samoin kuin liikunta, kilpailuvietti, alkoholi ja pelaaminen.

Ajattele nyt, sokeri tehdään kasvista valkoisiksi pieniksi kristalleiksi - myös kokaiini on valkoista jauhetta, joka on lähtöisin Erythroxylon coca -kasvin lehdistä. Opium, sekin tehdään kasvista, eli unikosta, ja on vaaleaa jauhetta.


Vieläkö tekee mieli syödä sokeriherkkuja?Koukussa


Makeaan on helppo jäädä koukkuun. Se on ohjelmoitu meihin, onhan äidinmaitokin makeaa.


Mieltymyksestä makeaan on evoluution aikana ollut myös biologista hyötyä, sillä sokeriset marjat ja hedelmät olivat myrkytöntä syötävää keräilytaloudessa eläneille esi-isillemme.


Sen sijaan makeanhimo on usein opittua: moni tottuu lapsesta lähtien lääkitsemään pahaa mieltään syömällä hyvää.


Riippuvuus voi olla myös perinnöllistä.


Amerikkalaisessa tutkimuksessa on havaittu, että makeanhimoiset näyttävät olevan perinnöllisesti alttiita myös alkoholismille – etenkin jos he ovat luonteeltaan uteliaita ja kokeilunhaluisia.
Liika syöminen sekoittaa aivotoiminnan


Tutkijat ovat löytäneet ihmisaivoista endokannabinioidireseptoreita, jotka kytkeytyvät mielihyvän tuntemuksiin.


Muun muassa kannabis takertuu näihin reseptoreihin, mutta ne eivät ole aivoissa kannabista vaan kehon itse tuottamia, hyvää oloa aiheuttavia kannabinoideja varten.


Syöminen lisää kannabinoidien määrää, samoin kuin kaikki muukin mielihyvää tuova, vaikkapa liikunta, seksi ja alkoholi.

Ongelma syntyy, kun mielihyvää haetaan koko ajan ja rajattomasti. Mekanismi kyllästyy, kun sitä syötetään jatkuvasti, ja lopulta mikään ei riitä eikä tunnu missään.


Mielihyvä palaa vasta, kun sitä annostellaan harvoin ja pieninä määrinä kerrallaan.Vaikea välttää


Ravitsemussuositukset ehdottavat päivittäiseksi sokerinkäytöksi 40–50 grammaa. Se tarkoittaa puolta desiä hienoa sokeria tai 20 sokeripalaa.


Todellisuudessa käytämme sokeria kaksi kertaa enemmän, ja suuren osa siitä piilosokerina makeisissa, juomissa ja leivonnaisissa. Puhtaan sokerin kulutus on jopa laskenut.


Entä oletko kuullut piilosokerista? Piilosokerilla tarkoitetaan lisättyä sokeria, jota tuotteessa ei luontaisesti ole. Koska piilosokeria ei näe, sitä tulee nautittua suuria määriä ihan huomaamatta.


Tutkimusten mukaan saamme eniten piilosokeria makeisista ja toiseksi eniten sokeripitoisista juomista.


Moni juokin mehua janoonsa. Se ei kannata vaikka joisi täysmehua, johon ei ole lisätty sokeria. Skine muuntuu elimistössä rasvaksi - pelkästään lopettamalla mehujen juomisen voit pudottaa painoa, mikäli ne kuuluvat jokapäiväiseen ruokavalioosi.


Entäs hedelmät? Nekin ovat täynnä sokeria. Esimerkiksi banaanit ja viinirypäleet ovat sokeripommeja – niissä on kaksinkertaisesti kaloreita muihin hedelmiin ja marjoihin verrattuna.


Myös arkiset tuotteet kuten jogurtti, välipalakeksit ja jopa leipä sisältävät lisättyä sokeria, puhumattakaan juomista kuten siideri, lonkero, olut tai erilaiset urheilujuomat.


Aah, ne makeiset!


Tänä päivänä suomalaiset syövät 40 prosenttia enemmän makeisia kuin kymmenen vuotta sitten, ja tässä kunnostautuvat ennen kaikkea naiset.


Määrä on hurja, keskimäärin 14 kiloa karkkia vuodessa henkeä kohden!


Karkkeihin käytetään rahaa keskimäärin 120 euroa henkilöä kohden vuodessa.

Pääasiassa miesten ansiota on puolestaan se, että limsojen kulutus on kymmenessä vuodessa lähes kaksinkertaistunut.Erittäin haitallista terveydelle


Sakkaroosin, eli sen valkoisen sokerin, sisältämä hedelmäsokeri eli fruktoosi, näyttää olevan terveydelle erityisen haitallista.


Vapaaehtoisille koehenkilöille tehdyssä kokeessa hedelmäsokeri aiheutti epäedullisia muutoksia rasva-aineenvaihdunnassa, lisäsi maksan rasvoittumista ja suurensi veren glukoosi- ja insuliinipitoisuutta.


Havainnot sopivat siihen, että sakkaroosi ja sen sisältämä hedelmäsokeri voivat olla vyötärölihavuuden ja siihen liittyvän metabolisen oireyhtymän syy.


Sokeri on nousemassa myös tärkeäksi sepelvaltimotaudin syyksi. Aivan uusi havainto on sokerijuomien yhteys tulehdusmittareihin (mm. CRP). Sokeri voi tavalla tai toisella siis lisätä ihmisten tulehdusalttiutta ja mahdollisesti sitä kautta myös sydänoireita.


Matala-asteisesta tulehduksesta ja sen vaikutuksesta terveyteen voit lukea tästä.


Lisäksi sokeri voi aiheuttaa erilaisia suolisto-oireita, ummetuksesta ja turvotukseen ripuliin.Mitä saat kun lopetat?


  • Energiatasosi ja mielialasi nousee. Sokeri sekoittaa dopamiini-tasoja, jotka vaikuttavat mielialaamme negatiivisesti.

  • Sydämesi voi paremmin. Uudet tutkimukset osoittavat, että sokerilla saattaa olla huomattavasti suurempi rooli sydän- ja verisuonitautien synnyssä kuin aiemmin on ajateltu.

  • Olet pienemmässä syöpäriskissä. Sokeri on syöpäsolun ruokaa, vähentämällä sokerin käyttöä et ruoki syöpäsoluja.

  • Maksasi voi paremmin. Sokeri häiritsee maksan toimintaa, ja voi johtaa esimerkiksi rasvamaksaan.

  • Ihosi näyttää kirkkaammalta. Ihottumat, akne ja ihon ennen aikainen vanheneminen voivat johtua liiasta sokerista. Sokeri vaikuttaa kollageenin tuotantoon sekä lisää tulehduksen määrää kehossa, ja jo kuukauden sokerittomuus näkyy positiivisesti ihosi kunnossa.

  • Vatsasi voi paremmin. On selvää, että karkkien ja leivonnaisten syöminen ei tee hyvää vatsalle - sokerin lisäksi vatsan voi sekoittaa leivonnaisten käsitelty vehnäjauho tai gluteeni sekä karkkien väri- ja lisäaineet.

  • Hampaat kiittävät. Tämähän on meille opetettu jo koulussa. Ravintoaineet, joissa on sokeria ja happoja, aiheuttavat sekä hampaiden reikiintymistä että hammaseroosiota. Mitä useammin suussa on sokeripitoista tai hapanta, sitä haitallisempi vaikutus on hampaille.Miten sitten lopetat?


Lopettaminen vaatii lujaa tahdonvoimaa ja sinnikyyttä, halua voida paremmin.


Ymmärrystä, että repsahdus saattaa tapahtua, mutta sen jälkeen tulee taas palata takaisin ohjelmaan joka vie kohti tavoitetta.


Kun aloitat sokerivieroituksen, on todella tärkeää että koko perhe tai muu väki jonka kanssa asut, on mukana tukemassa sinua kohti tavoitetta. Vielä parempaa, jos koko perhe tekee sokerivieroituksen yhdessä! On nimittäin aika hankalaa vierottautua sokerista jos muut mussuttavat vieressäsi suklaata tai pullaa.


Uudenvuodenpäivänä 1.1. ilmestyvässä blogin toisessa osassa saat kahden viikon Sokerinhimo historiaan -ohjelman jolla pääset eroon sokerinhimosta, ja aloitat terveellisemmät elämäntavat joita voit noudattaa pitkäjänteisesti.

Pohdin blogin toisessa osassa myös oman pitkäaikaisen Personal Trainerini Teemu Isoahon kanssa, miten voit välttää yleisimmät mokat uudenvuoden lupausten kanssa, ja miten pystyt pitkäjänteisesti ylläpitämään terveelliset elämäntavat, pysyvästi.


1.1. luvassa siis ilmaisen valmennuksen lisäksi käytännön vinkkejä ja neuvoja kokeneelta ammatilaselta!


Aloita valmistautuminen sokerivieroitukseen ja pysy kuulolla!
 

LÄHTEET

www.hyväterveys.fi

www.kauppalehti.fi

www.terveyskirjasto.fi#sokerinhimo #sokerikoukku #hyvinvointivalmennus #hyvinvointiblogi #blogi #kaisawellness #sokeri #valmennus #elämäntapamuutos #elämäntaparemontti #uudenvuodenlupaus #terveys #hyvinvointi #teemuisoaho #personaltrainer

Recent Posts

See All